Forum Rzeszowskiego Klubu Modelarzy Lotniczych
Nasza pasja jest piękna i zajmująca...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krzysztof
|9 Gru 2010|, o 18:29
Jak zasilić odbiornik?
Autor Wiadomość
Wacław 
Wacław P.


Dołączył: 06 Kwi 2009
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: |7 Gru 2010|, o 14:18   Jak zasilić odbiornik?

Pytanie do elektronika.
Mam odbiornik z siedmioma kanałami i muszę podpiąć 7 serw. Czy podłączenie zasilania tak jak na rysunku jest całkiem poprawne?

podłączenie serwa.JPG
Plik ściągnięto 25935 raz(y) 9,25 KB

 
     
Basing 


Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 179
Skąd: Dąbrowa
Wysłany: |7 Gru 2010|, o 16:30   

Można tak podłączyć serwo lub serwa, Mariusz N. miał lub jeszcze ma w modelu Extry 300 tak podłączone.
 
     
Zdzisław 
Zdzisław

Wiek: 63
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 24
Skąd: Matysówka
Wysłany: |7 Gru 2010|, o 16:44   

Użyj Y kabel, najłatwiej zrealizować
 
     
Bogdan 


Wiek: 60
Dołączył: 08 Mar 2009
Posty: 77
Skąd: Rzeszów
Wysłany: |7 Gru 2010|, o 17:29   

Zdzisław napisał/a:
Użyj Y kabel, najłatwiej zrealizować


Y kabel ma przekrój dostosowany do dwóch serw. Zauważ, że cały prąd zasilania 7 serw i odbiornika popłynie w takim przypadku przez jedno z ramion Y kabla. Jeżeli model jest duży (a do takich raczej przyłącza się 7 serw - no chyba, że to mały dwupłat z dedykowanym na każdą lotkę serwem) najlepiej będzie podłączyć zasilanie jak zaproponował Wacław, przy tym użyć jak największego możliwego przekroju przewodów + i -.
 
     
Mariusz N

Wiek: 57
Dołączył: 28 Mar 2009
Posty: 73
Skąd: Ropczyce
Wysłany: |7 Gru 2010|, o 19:15   

Ja mam 4 Y kable i jedno ramie każdego rozgałęźnika jest równolegle podłączone do zasilania . W rezultacie mam 4 serwa zasilane bezpośrednio z wyłącznika prądu (oszczędzasz odbiornik) i zasilanie odbiornika w czterech miejscach. Pacząc na Twój schemat połącz wszystkie piny z góry na dół dla + i - to da lepszy obraz,takie połączenie jest w każdym odbiorniku.
 
     
Wacław 
Wacław P.


Dołączył: 06 Kwi 2009
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: |7 Gru 2010|, o 19:52   

Wnioskując z opisu, czy Mariusz ma podłączone serwa tak jak na poniższym rysunku?

podłączenie serwa1.JPG
Plik ściągnięto 25888 raz(y) 17,86 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 17